Два дни бордът на директорите на световната браншова организация заседава в курорта "Златни пясъци", предаде "Позвънете новини".

Аиди посочи, че българската виза не е ценна колкото „Ролс Ройс” и чуждият турист не дава мило и драго за нея само за да почива у нас. Той допълни, че именно заради това Турция ни изпреварва.
„На границата няма формалности. Лепят стикер за 20 евро в паспортите и това е и годишно посрещат по 19-20 милиона почиващи”, обясни браншовикът.

Аиди даде и фрапиращ пример. Председателят на индийската хотелиерска и ресторантьорска асоциация се отказал да идва на засеанието на IH&RA в България. Индиецът е собственик на 800 хотела, но когато отишъл за българска виза, в посолството го попитали дали не смята да остава у нас и да си търси работа. „Туристите не са терористи и режимът на визите не трябва да е от комунистическо време”, посъветва Аиди.

Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация ще настоява за отпадане на визите за руснаци пред външно министерство, съобщи от своя страна председателят на родната браншова организация Благой Рагин.

От министерството на икономиката пък ще се иска да се направят постъпки за привличане на китайски туристи. Според Гасан Аиди на родните хотели им куцал и мениджмънтът. „За първи път в 35-годишната си кариера виждам главни мениджъри у вас на 25 години”, каза той.

В края на миналия месец от Българска туристическа камара остро възразиха срещу промяната на условията по издаване на визите на руските туристи в началото на активния летен сезон. Новите изисквания включват: забрана за кандидатстване за визи онлайн; увеличаване на таксата за обработка на документите от 500 на 760 рубли; усложняване на процедурата - списъците за визи да се подават по нов образец, като в изнесения визов център руските туроператори трябва да представят по пет копия от документите.